maanantai 18. tammikuuta 2016

opeopiskelu: sivuaineet

 photo DSC_0057_zpsbjy99pk3.jpg
Opinnoissa oon tullut siihen vaiheeseen, että mun pitäis valita itselleni sivuaineita. Eikä vain valita, vaan hakea niihin ja päästä niihin. Luokanopettajan opintoihin sisältyy kasvatustieteen perus- ja aineopinnot (25 op. + 35 op.) sekä perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (60 op.), joiden lisäks on sit kieliopintoja, tutkimuskursseja ynnä muita, jotka kuuluu automaattisesti meidän tutkintoon. Näiden lisäksi pitäis valita sivuaineita yhteensä 75 opintopisteen edestä.

Vaadittu määrä täyttyy joko ottamalla kolmet perusopinnot tai kahdet perusopinnot ja yhdet aineopinnot. Lukemalla niin sanotun pitkän sivuaineen eli ottamalla sekä perus- että aineopinnot voi saada kaksoispätevyyden eli toimia luokanopettajan lisäksi aineenopettajana. Kaksoispätevyys tarkottais parempaa asemaa työnhaussa sekä hiukan parempaa palkkaa. Kaksoispätevyys ois siis ihan hyvä suorittaa, jos vain mahdollista. Nyt on meiän aika alkaa hakemaan sivuaineisiin ja oon aatellut seuraavaa.

 photo DSC_0051_zpsuodkzv94.jpg
Mulla oli äärimmäisen vaikeeta keksiä, mitä haluaisin sivuaineena lukea varsinkin kun Rauman sivuainetarjonta on todella rajallinen. Oon kuitenkin päätynyt hakemaan alkukasvatuksen perusopintoihin sekä käsityön perusopintoihin. Jos siis hyvin käy, niin opiskelen niitä ens vuoden ja nelosella ois sit tähtäimessä käsityön aineopinnot ja sitä kautta käsityön opettajan pätevyys. Alkukasvatus keskittyy 1-2 luokkien opetukseen ja tää olikin ainoo joka mua aidosti kiinnosti alusta alkaen. Käsityöhön taas päädyin pitkän pohdiskelun jälkeen. En oo mikään intohimoinen käsityöihminen enkä kovin taitavakaan, mutta tätä olis mahdollista opiskella Raumalla ja opinnoista ois varmasti hyötyä sekä arkielämässä että työnhaussa. 

Ois ollut helppoa, jos omavalinteisia opintoja olis saanut valita kurssin sieltä täältä eri kokonaisuuksista. Oli todella vaikee keksiä, mitä ainetta tai aihetta jaksaisin opiskella kokonaisen opintokokonaisuuden. Nyt oon saanut selville, et mihin sivuaineisiin haluaisin hakea, mutta keväällä saan vasta tietooni pääsenkö niitä todella opiskelemaan. Jos niin käy, etten pääse toiseen näistä niin vaihtoehtoina on täydennyshaku tai avoimen yliopiston opinnot. Jos en pääse kumpaankaan, en todella tiedä mitä teen. 

 photo DSC_0050_zpssuscxaxe.jpg
Nyt ei muuta kun peukut pystyyn, että mut valitaan näihin sivuaineisiin. Löytyykö täältä muita opeopiskelijoita? Mitä te ootte valinnu sivuaineeks tai haluaisitte valita? Mulle ainakin päätös tuntu tosi vaikeelta ja valinta on aiheuttanut monet ahdistuksen hetket!

2 kommenttia :

  1. Moikka! Täällä yksi opeopiskelija joka painii juurikin saman ongelman kanssa. Todennäköisesti haen nyt liikunnan perusopintoihin siten, että voisin myöhemmin suorittaa siitä aineopinnot ja sitten myöskin alkukasvatuksen. Mäkin haluaisin kovasti saada kaksoispätevyyden ja samoin alkukasvatus toisaalta kiinnostaa. Kauheen vaikeita päätöksiä ja sitten vielä stressi siitä, että pääseekö minne haluaa - no nyt vaan peukut pystyssä ja yritetään parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! En tiä missä yliopistossa opiskelet, mutta täällä Raumalla ainakin vaikeutti vaihtoehtojen rajallisuus... Tosin isommissa paikoissa, vaikka ois enemmän vaihtoehtoja, niin moniin on myös vaikea päästä, koska hakijamäärät on suurempia. Oon kuullu et tuonne liikuntaan on kuulemma kans tosi vaikea päästä, kun eikös aineopintoihin haeta Jyväskylään, missä on mukana kaikki maan yliopistot? Näin oon ymmärtänyt, mut korjaa jos oon väärässä. Tsempit sinne, toivottavasti pääset opiskelemaan sitä mikä kiinnostaa! :-)

      Poista

Kiitos kaikista kommenteista ! <3