keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

hyrrä - torkkupeitto

 photo DSC_0036_zpsw8b5md0p.jpg
Tässä eilen ja tänään on tullut väsäiltyä posteria, joka on ennakkotehtävänä käsityökasvatuksen perusopintoihin. Posteri piti siis tehdä jostain aiemmin valmistamastaan käsityötuotteesta ja valitsin siihen viime syksynä tekemäni Hyrrä-torkkupeiton. Ajattelin, että tässä samalla voisin jakaa ohjeen tähän torkkupeittoon myös täällä blogissa, jos täältä sattuis vaikka käsityöihmisiä löytymään! Itse ainakin tykkäsin noita kuuskulmioita virkkailla ja kun itsellä aikeissa oli vauvan peitto, niin ei siihen loppujen lopuksi kulunut aikaakaan kovin paljon. Ohjeet kirjoitin niin miten itse tein (sovelsin hieman alkuperäistä ohjetta) ja pyrin mahdollisimman selkokieliseen ohjeeseen (mikä osottautu aika haastavaks tehtäväks). Saa esittää tarkentavia kysymyksiä! Alkuperäinen ohje löytyy täältä.


 photo nimetoumln_zpsq93xu5jy.png 
Hyrrä - torkkupeitto

Tarvikkeet: erivärisiä lankakeriä (mulla käytössä AAPO -villalangat), virkkuukoukku kokoa 4, neula

{1} Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja sulje se renkaaksi piilosilmukalla.

{2} Virkkaa kolme ketjusilmukkaa, jotka toimivat kierroksen ensimmäisenä pylväänä. Tämän jälkeen virkkaa kaksi pylvästä ja ketjusilmukka. Sitten taas kolme pylvästä ja ketjusilmukka ja näin jatketaan niin kauan, että renkaassa on kuusi pylväskolmikkoa. Sulje lopuksi kierros piilosilmukalla ensimmäisen pylvään kolmanteen ketjusilmukkaan. 
HUOM. Virkkaa pylväät aina silmukan molempien reunojen läpi. 
HUOM. Voit ekaa kierrosta tehdessä virkata aloituslangan silmukoiden sisään.

{3} Aloita uusi kierros tekemällä taas ensimmäinen pylväs kolmesta ketjusilmukasta ja toinen pylväs samaan silmukkaan ketjun juureen. Virkkaa seuraavaan silmukkaan yksi pylväs ja kolmanteen kaksi pylvästä, tämän jälkeen ketjusilmukka. Eli joka ketjusilmukan jälkeen ja ennen tulee lisäys. Lopeta kierros jälleen piilosilmukalla. 

{4} Jatka samalla tyylillä eli lisäykset aina alkuun ja loppuun. Eli kolmannella kierroksella 2 pylvästä > 3 x 1 pylväs > 2 pylvästä > ketjusilmukka jne. 

{5} Virkkaa yhteensä 7 kierrosta, joihin lisäykset tulee aina samanlailla. Alempana "havainnollistava kuva" kuuskulmion yhdestä "lohkosta," jossa näkyy kuinka reunoissa aina kaksi pylvästä tehty yhteen silmukkaan lisäyksinä. Lisäysten välissä aina yksi ketjusilmukka.

{6} Viimeisen kierroksen jälkeen katkaise lanka sen pituiseksi, että sillä voi ommella palojen 2 sivua yhteen.

{7} Aloita virkkaamaan uutta kuuskulmiota ja palaa kohtaan yksi. 

VIIIIIIIIIIIV
VIIIIIIIIIV
VIIIIIIIV
VIIIIIV
VIIIV
VIV
III

{8} Kun kuuskulmioita on tarpeeksi, yhdistä ne neulan avulla vetäen lanka kahden kuuskulmion reunan silmukoiden välistä. (En osaa selittää tätä paremmin, mutta tän voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla)

{9} Valmis!

 photo nimetoumln2_zpsm2abvs4b.png
Annoin torkkupeiton joululahjaksi Viljamin siskon - sillä hetkellä vielä syntymättömälle - vauvalle ja nyt tekemäni viltin alla tuhisee tämä alle kaksiviikkoinen käärö, jonka maailman suloisimpia kasvoja en voi valitettavasti täällä näyttää. Vaikka on kivaa tehdä itselleen juttuja, niin parasta on tehdä toiselle lahjaksi, varsinkin jos siitä on saajalle iloa ja/tai hyötyä. Toivottavasti tästä on ollut! Itse olen ainakin ylpeä siitä, että tekeleeni pitää tuon pikkuisen lämpimänä päiväunilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommenteista ! <3