keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Hyvää maailman opettajien päivää!

143 Muistan, kun ensimmäistä kertaa tajusin haluavani opettajaksi ysiluokan tet-harjoittelussa. Tai itseasiassa ihan ensimmäisen kerran taisin tajuta silloin, kun joskus 1-2 luokalla muistan kirjoittaneeni kaverin ystäväkirjaan, että "Minusta tulee isona: opettaja tai lastenhoitaja." Tän jälkimmäiseksi mainitun tapauksen jälkeen siinä mahtui olemaan haaveet ainakin laulajan, näyttelijän ja arkkitehdinkin ammateista ennen kuin palasin takaisin opehaaveisiin. Kyllä sitä taisi lukion aikana vielä punnita erilaisia vaihtoehtoja, mutta loppujen lopuksi vain opettajan ammatti vaikutti eniten omalta jutulta.

Lukion jälkeen tuli aika hakea jatko-opintoihin ja silloin mulla oli ihan selvät sävelet siitä mitä haluan. Luokanopettajaksi hain silloin Tampereelle ja haastatteluihinkin pääsin, mutta koulupaikka jäi saamatta. Se ei kuitenkaan haitannut, ihan mielelläni vietin yhden välivuoden. Välivuotenani pääsinkin tekemään paljon töitä kouluissa, missä haaveet opettajan ammatista vain vahvistuivat. Koulunkäyntiavustajana toimin, mutta joskus pääsin jopa opettajaa sijaistamaan ja se vasta oli kivaa puuhaa. Seuraavana keväänä taas suunta kohti luokanopettajan pääsykokeita, mutta tällä kertaa yritettiin Raumalle. Hain jälleen kerran 'kaikki tai ei mitään' -mentaliteetilla enkä siis hakenut mihinkään muille aloille. Pistin kaiken peliin ja toisella yrittämällä mua onnisti.

144 Kolmas vuosi on nyt siis käynnissä opeopintoja eikä kyllä kaduta. Vaikka opettajan työ tuntuu itsestä mielekkäältä, on myös hienoa tietää valmistuvansa tärkeään ammattiin. Mitä kukaan täällä osaisi ellei joku olisi opettanut? Opettaja on hieno ammatti, joka luo myös omat paineensa. Hiukan jo nyt jännittää se, kun oikeasti se sun eka oma luokka aloittaa kouluvuoden ja sä oot yksin vastuussa siitä, mitä ne tulee seuraavan vuoden aikana oppimaan ja tekemään. Opettajan työssä on suuri vastuu.

Tällä hetkellä nään opettajan työn raskaana, mutta palkitsevana. Opettajalla on paljon töitä, joista suuri osa ei edes mahdu niihin tunteihin, mistä palkkaa maksetaan. Palkan saat vain opetetuista tunneista, kaikki muu jää omalle vastuulle vapaa-ajalla tehtäväksi. Tuntien suunnittelut, kokeiden tarkistukset, vanhempainillat, arviointikeskustelut... Kyllä tämä siis jonkinlainen kutsumusammatti on. Mutta kyllä kaikki tehty työ palkitsee. Siis kuinka hieno tunne se oli silloin, kun toimin koulunkäyntiavustajana ja minun opetuksen tuloksena yksi kolmasluokkalainen poika oppi virkkaamaan. Ihan mieletön tunne!

145 Mä haluaisin opettajana nähdä vaivaa, ettei kaikki tunnit seuraisi samaa kaavaa vaan opetus olisi vaihtelevaa ja mielekästä oppilaille. Ei koulunkäynnin tarvitse aina olla hauskaa, mutta ei myöskään uuvuttavaa puurtamista. Haluaisin olla sellainen turvallinen henkilö, kenelle oppilaat voisivat ja uskaltaisivat tulla kertomaan mitä tahansa. Haluaisin olla opettaja, joka keskustelee oppilaiden kanssa ajankohtaisista asioista senkin uhalla, että yksi matikan tunti jäisi välistä. Haluaisin olla opettaja, joka opettaa lapsille käytöstapoja, etiikkaa ja sosiaalisia taitoja. Osa oppii näitä jo kotona, mutta läheskään kaikki eivät. Minusta kertotaulut tai sanaluokat ei ole välttämättä ne kaikkein tärkeimmät asiat osata elämässä, vaikka toki niitäkin paljon koulussa opetellaan. Haluaisin olla opettaja, joka opettaa lapsia elämää varten. Vaikka olen opettaja, näen itseni myös kasvattajana. Oman yläasteeni mottona toimi: "Oppia elämään ihmisiksi" ja näin jälkikäteen sen vasta tajuaa kuinka totta se on ja juuri niin sen pitäisikin olla.

Tänään vietetään maailman opettajien päivää ja sen kunniaksi vähän pohdintaa omasta ammatinvalinnasta ja opettajuudesta. Löytyykö sieltä muita opettajia tai opeopiskelijoita? Mitä opettajuus teille merkkaa? :-) 

2 kommenttia :

  1. Mielenkiintoinen postaus ja hienoja ajatuksia sulla on siitä, millainen opettaja haluaisit olla :) Mulla olisi opettajuuteen liittyen postaustoive: mielipidettä uudesta opetussuunnitelmasta ja digitalisaatiosta? Digiloikasta puhutaan nyt koko ajan sanomalehdissä yms., olisi kiva kuulla aiheesta myös opeopiskelijan näkökulmasta ja miten näkyykö se koulutuksessa millä tavalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista! Mukava kuulla, että postaus on ollut mielenkiintoista luettavaa. Tosi kiva postausehdotus ja tartun siihen ehdottomasti! Postausta siis tulossa heti kun sen kerkiän tehdä :-)

      Poista

Kiitos kaikista kommenteista ! <3