torstai 9. toukokuuta 2013

luokanopettajaksi?

hain tän vuoden yhteishaussa kolmeen luokanopettajakoulutukseen: ykkösenä tampereelle, kakkosena turkuun ja kolmantena vielä raumalle. kolme onkin maksimimäärä, kuinka moneen luokanopettajakoulutukseen saa hakea samassa haussa. luokanopettajan koulutus on yks vaikeimpia päästä sisään, koska sinne hakee niin järjetön määrä ihmisiä. tampereellekin hakevista vaan noin kaks prosenttia pääsee sisään. tietenkin tää vaihtelee yliopistoittain.

hakuprosessissa on kaksi vaihetta; kirjallinen koe ja soveltuvuuskoe. ensin pidetään kirjallinen VAKAVA-aineistoon perustuva koe, johon saavat osallistua kaikki hakeneet. VAKAVA -kokeen saa suorittaa millä tahansa luokanopettajan koulutusta harjoittavalla yliopistolla riippumatta siitä, mihin paikkakunnalle olet hakenut ensimmäisenä. joka vuosi julkistetaan uusi VAKAVA -aineisto noin kuukausi ennen kirjallisia kokeita. kaikki kasvatusalalle hakevat opiskelevat tämän saman aineiston eli samoissa pääsykokeissa on myös esim. varhaiskasvatukseen hakevia. aineisto koostuu artikkeleista, joilla ei välttämättä ole mitään yhteyttä toisiinsa. tänä vuonna kirjassa oli kuusi eri artikkelia ja kirja oli vajaa 200 sivua. aineisto ei siis ole hirveän laaja, mutta se pitääkin osata yksityiskohtia myöten ulkoa. itse luin kirjan viisi kertaa ja tein siitä muistiinpanoja, mutta sehän riippuu ihan yksilöstä ja oppimistyylistä, mikä on omalla kohdalla paras tapa oppia. 

 photo teacher1_zpsd09ed377.jpg

itse VAKAVA -koe koostui tänä vuonna 48 tehtävästä ja toistaiseksi joka vuosi koe on ollut pelkkiä rasti ruutuun -tehtäviä. kokeessa on kaksi osiota, joista ensimmäisessä sekä väärästä vastauksesta, että vastaamatta jättämisestä sai miinuspisteitä. toisessa osiossa väärästä vastauksesta sai miinuspisteitä, mutta vastaamatta jättämisestä 0 pistettä. kokeen tekemiseen on annettu aikaa kaksi tuntia. 

tänä vuonna 23.5. julkistetaan, ketkä ovat selvittäneet tiensä soveltuvuuskokeisiin. soveltuvuuskokeet pidetään kesäkuussa ja luokanopettajaksi hakeva voi saada kutsun vain yhteen soveltuvuuskokeeseen. valinnan toisen vaiheen käytännöt hieman vaihtelevat paikkakunnittain, mutta siihen sisältyy ainakin yksilöhaastattelu ja yleensä ryhmäkeskustelu/-tehtävä. kokeeseen voi sisältyä muitakin osioita kuten esimerkiksi tampereella visuaalisen ajattelun ja medianlukutaidon kokeen tai jonkin ennakkotehtävän. soveltuvuuskokeessa on myös useasti artikkeli, jonka lukemiseen annetaan n. 20 minuuttia aikaa ja sen jälkeen analysoit sitä yksilöhaastattelussa eli kerrot mistä asioista olit artikkelin kanssa samaa/eri mieltä jne. 

oppilaiden valinnassa katsotaan kolmea asiaa; kirjallisen kokeen tuloksia, soveltuvuuskokeen tuloksia ja ylioppilastutkintoa sekä mahdollisia lukiodiplomeita. tampereella ylioppilastutkinnosta ei oteta huomioon muita kuin matikan ja äidinkielen arvosanat, joissain yliopistoissa tutkintoa ei oteta välttämättä ollenkaan huomioon. lukiodiplomista saa yhden lisäpisteen. pisteytys myös vaihtelee yliopistoittain, mutta yleensä suurin painoarvo on soveltuvuuskokeella. 

 photo teacher2_zps9550ac18.png

2012 vuoden tilastoja tarkastellessa VAKAVA -kokeeseen osallistuneita luokanopettajaksi pyrkiviä oli eniten tampereella; reilu 2000 hakijaa, joista n. 280 parasta kutsuttiin soveltuvuuskokeisiin. näistä koulun pääsi aloittamaan 64 oppilasta. helsingissä kirjallisiin osallistui n. 1600, josta soveltuvuuskokeisiin pääsi 365 ja siitä opiskelemaan 120 ihmistä. turussa vastaavat luvut olivat n. 1300 kirjallisissa, n. 200 soveltuvuuskokeissa ja 86 otettiin sisään. lisää hakijamääristä täällä.

koska hain ensimmäisenä tampereelle, perustuu nämäkin tiedot paljon tampereen hakumenetelmiin. yhteenvetona vielä, että VAKAVA -aineisto ja -koe on kaikille maan laajuisesti samat, mutta soveltuvuuskokeen ja pisteytyksen suhteen on paljon eroja eri yliopistoilla. yliopistojen sivuilta löytyy lisätietoa ja multakin saa tottakai vielä kysyä, jos jokin jäi epäselväksi! oon nimittäin varma, että oon unohtanu mainita jotain olennaista :-D toivottavasti joku jaksoi lukea edes puolet tästä stoorista ja toivottavasti tästä ois jopa apua jollekin (-: pahoin pelkään, että vielä tänä vuonna ei meikäläiselle kutsua toiseen vaiheeseen tule, mutta jos niin onni potkaisee, niin voin siitäkin kirjotella sit kokemuksia. tässä nyt oli niistä vain sen verran mitä oon itse kuullut ja lukenut. 

suuri kiitos niille, jotka jaksoi lukea ja kysellä saa lisää! 

ps. en keksiny oikeen miten kuvittaisin tän tekstin, kun en halunnu kuvattomakskaan jättää, joten otin weheartit'sta tommoset kuvat, jotka liittyy ees jotenkin luokanopettajuuteen :-D joopajoo.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommenteista ! <3