tiistai 14. lokakuuta 2014

opeopiskelun salat

 photo DSC_0297_zps2a123551.jpg mähän tosiaan opiskelen opettajaksi täällä raumalla. opettajan työnkuvasta meillä kaikilla on vissiin aika selkee kuva, mutta se miten siihen pisteeseen päästään eli opettajan koulutus oli mulle ainakin aika hämärän peitossa. koska ainakin vakavan aikaan sieltä löytyi opettajan työstä kiinnostuneita, niin ajattelin vähän raottaa verhoa yliopistoon, opeopiskeluun ja mun tuntemuksiin tästä kaikesta.

opettajan koulutushan kestää viisi vuotta, johon sisältyy kolmen vuoden kandivaihe ja kahden vuoden maisterivaihe. maisterivaiheesta en tiedä paljoa mitään ja onneksi ei kai vielä tarvitsekaan, joten keskitytään tähän kandiin. nämä kaksi ekaa vuotta meille on lukkarit tehty oikeestaan ihan valmiiksi asti ja se onkin helppoa, kun voi vain mennä sinne, mihin työjärjestys käskee. tällä hetkellä meillä on meneillään perusopintoja, kieli- ja viestintäopintoja sekä monialaisia opintoja. kolmas vuosi onkin pyhitetty sivuaineille ja meillä on mahdollisuus lukea jokin aine pitkänä, jolloin saadaan kaksoispätevyys; ollaan sekä luokanopettajia, että opiskelemamme oppiaineen aineenopettajia. sivuaineena voi lukea myös esimerkiksi erityispedagogiikkaa.

 photo DSC_0288_zps7b33e6a2.jpg millaisia meidän päivät sitten on? työjärjestys on joka päivälle eri, joka on mun mielestä tosi kivaa ja virkistävää. välillä voi olla vain yksi luento tai demo (ryhmäopetus) ja välillä vedetään aamusta iltaan täyttä häkää. tähän mennessä päivät on olleet kuitenkin pääasiassa suht rentoja, että ei valittamista.

meidän yksi "oppitunti" kestää 45 minuuttia ja suurin osa luennoista kestää lukujärjestyksen mukaan kaksi tuntia eli käytännössä puoltoista tuntia. demot on samaa luokkaa, välillä myös pidempiä. itsenäistä työskentelyä ja ryhmätöitä riittää vapaa-ajalle ihan tarpeeksi ja tälläkin hetkellä on tekeillä kolme erilaista ryhmätyötä sekä yksi itsenäinen musiikin essee. tentteihin on yleensä kaksi kirjaa lukemista (vaihtelee kyllä, voi olla yksikin tai enemmänkin) ja toi lukeminen on meikäläisellä jäänyt hieman vähäselle. ekasta tentistä mennään läpi, mutta sitä seuraavasta todennäköisesti ei. onneksi on kaksi uusimismahdollisuutta!

 photo DSC_0282_zps35aab10c.jpg
joku saatto jo ihmetellä tuolla aiemmin, että mitä tarkoittaa monialaiset opinnot. no ne on juuri näitä ala-asteella opetettavia oppiaineita. tällä hetkellä meillä on meneillään kaikki taideaineet (kuvis, musiikki, kässä) sekä uskonto. noilla taideaineiden tunneilla ei aina ihan tunnu siltä, että opiskelis yliopistossa. kässässä ollaan nyt huovutettu, painettu kuvia, kirjottu ja vähän ommeltukin, musiikissa opetellaan parhaillaan nuotteja ja kuviksessa opetellaan erilaisia tekniikoita. täytyy sanoo, et näiden aineiden tunnit on kyllä kivoja siellä luentojen ohessa!

sanotaan nyt vielä sen verran, että perusopinnot ovat kasvatustieteen perusopintoja, joissa siis käsitellään kasvatusta ja koulutusta eri näkökulmista. kieli- ja viestintä opintoihin taas kuuluu esimerkiksi ruotsia, englantia ja atk-juttuja.

 photo DSC_0300_zps67a4e18c.jpg
mitäs muuta? ittee ainakin mietityttää vähän noi sivuainejutut, koska täällä raumalla voi lukea pitkänä ainoostaan matikkaa tai käsityötä, eikä oikeen kumpikaan kiinnosta.... kai se on turkuun lähdettävä. ite oon ainakin muuten tykänny, vaikka välillä iskee epätoivo noiden kaikkien hommien kanssa. ehkä mä joskus vielä valmistun. 

nyt taidan lähteä polkemaan takasin koululle, sillä meillä alkaa harjoitteluinfo! eka harjoittelu kun alkaa marraskuussa, jäiks! jos jäi joku vielä mietityttämään, niin saa heittää kyssäreitä (-: 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommenteista ! <3